Ανακήρυξη του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμου σε επίτιμο Δημότη Παγγαίου

DSC 0055

 

Σε μια πανηγυρική τελετή στο αμφιθέατρο «Φρίξος Παπαχρηστίδης» χθες το μεσημέρι, ο Δήμος Παγγαίου ανακήρυξε επίτιμο Δημότη Παγγαίου τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο, μετά από ομόφωνη απόφαση που πήρε στις 30 Νοεμβρίου κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Παγγαίου (αρ. απόφασης 446/30.11. 2016). Ο Αρχιεπίσκοπος κ. κ. Ιερώνυμος πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη στην Ιερά Μητρόπολη Ελευθερουπόλεως στις 14 και 15 Δεκεμβρίου και προεξήρχε της Ιεράς Πανηγύρεως του Αγίου Ελευθερίου στον Καθεδρικό Ιερό Ναό της Ελευθερούπολης.

«Εμείς δεν χωρίζουμε την Εκκλησία από την πατρίδα, γιατί είναι το ίδιο πράγμα, καθώς Εκκλησία χωρίς ανθρώπους ή πατρίδα χωρίς ανθρώπους δεν έχει νόημα να υπάρχουν κι αν σήμερα είμαστε εδώ με τον δήμαρχο, είναι γιατί αγαπάμε τον Άνθρωπο. Στόχος της διακονίας μας είναι ο Άνθρωπος κι εσείς κύριε δήμαρχε διακονείτε τον Άνθρωπο και κάπου εκεί οι δρόμοι μας συναντιούνται». Με αυτά τα λόγια απευθύνθηκε στους τοπικούς άρχοντες, τους εκπροσώπους του Κλήρου και το πλήρωμα της τοπικής Εκκλησίας, ο Μακαριώτος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος κατά την τελετή ανακήρυξής του σε επίτιμο δημότη Παγγαίου, επισημαίνοντας παράλληλα, ότι η Εκκλησία συμπληρώνει το έργο της Πολιτείας και δεν έρχεται σε αντιπαράθεση, για να επιτευχθεί όσο το δυνατόν καλύτερο αποτέλεσμα για το κοινό καλό: «Όλο το νόημα της ζωής είναι να αγαπάς την Εκκλησία και να αγαπάς τον Άνθρωπο κι εκεί πρέπει να συναντιόμαστε όλοι, διότι χάσαμε πολλές ευκαιρίες μέσα στους ανταγωνισμούς. Σκοπός μας είναι να είμαστε ενωμένοι και γι’ αυτό θα αγωνιζόμαστε», δήλωσε ο Μακαριότατος, κλείνοντας την ομιλία του με την ρήση ότι «εμείς δεν είμαστε η Εκκλησία… Εκκλησία είναι ο λαός».

Στο κατάμεστο αμφιθέατρο, παρουσία εκπροσώπων των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών, ιερέων και πολιτών, η δημοτική σύμβουλος, Αποστολία Δημητρακούδη έκανε αναφορά στο μεγάλο ανθρωπιστικό και κοινωνικό έργο του Αρχιεπισκόπου, ενώ ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Παγγαίου, Κώστας Γάκης, ανέγνωσε τη σχετική απόφαση του ΔΣ, με την οποία ανακηρύχτηκε ο κ. κ. Ιερώνυμος επίτιμος δημότης Παγγαίου: «Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Παγγαίου, με αφορμή την επίσκεψη του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμου στην Ελευθερούπολη, το διήμερο 14 και 15 Δεκεμβρίου 2016,  σε ένδειξη εκτίμησης και αναγνώρισης του εν γένει κοινωνικού του έργου, καθοδηγώντας το σύνολο των Μητροπόλεων της Ελλαδικής Εκκλησίας προς την κατεύθυνση  αυτή, δίνοντας παράλληλα, έμφαση σε θέματα πρόνοιας και στήριξης των αναξιοπαθούντων,  ανακηρύσσει ομόφωνα, τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και  Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο, επίτιμο Δημότη Παγγαίου»

Ο δήμαρχος Παγγαίου, Φίλιππος Αναστασιάδης, στην ομιλία του, αναφερόμενος στον Αρχιεπίσκοπο έκανε λόγο για «έναν άνθρωπο των έργων και όχι των λόγων, που  με την καθοδήγησή του έχει στηρίξει κι έχει οργανώσει ένα τεράστιο εκκλησιαστικό και φιλανθρωπικό  έργο, προκειμένου να στηρίξει, πνευματικά και υλικά, όχι μόνο το ορθόδοξο ποίμνιό του, αλλά και όλους τους έχοντες ανάγκη, σε μια εποχή δύσκολη, στην οποία ο λαός μας έχει ανάγκη από στηρίγματα. Τώρα που φυσούν δυνατοί αέρηδες αθεΐας και διαφθοράς, τώρα που κάποιοι προσπαθούν να μας αποκόψουν από τις ρίζες μας που είναι η Ορθοδοξία και η Ιστορία μας, εσείς Μακαριώτατε, ως ο πρώτος στην τάξη Ποιμενάρχης, θωρακίζετε με την παρουσία σας, την συμπεριφορά σας και τη δράση σας, τις παραδοσιακές δομές της Κοινωνίας μας».

Ο κ. Αναστασιάδης παρέδωσε στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος την σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, μια τιμητική πλακέτα καθώς και μια ποιμαντική ράβδο ως δώρο, ενώ ο Μακαριώτατος παρέδωσε στον δήμαρχο Παγγαίου το πολυτελές λεύκωμα με τίτλο «Χριστιανική Βοιωτία», που επιμελήθηκε ο ίδιος, καθώς και μια πλακέτα η οποία αναπαριστά τον Απόστολο Παύλο να διδάσκει τον λόγο του Κυρίου στην Πνύκα.

DSC 0055 DSC 0066 DSC 0078

DSC 0084 DSC 0085

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο