Οι Αράπηδες της Νικήσιανης από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «ο Αράπης»

arapides2015 1

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ

ΔΗΜΟΣ ΠΑΓΓΑΙΟΥ
ΦΡ.ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΙΔΗ 137Α
Τ.Κ. 64100
ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΠΟΛΗ ΚΑΒΑΛΑ
Πληροφορίες: Γραφείο Τύπου
Τηλ. +30 25923 50018
Fax: +30 25923 50079                                                                                                 
E-mail: grafeiotupou@dimospaggaiou.gr                                     Ελευθερούπολη, 07/01/2015

Δελτίο Τύπου

Κάθε χρόνο, κατά την έναρξη του νέου έτους, στην καρδιά του Παγγαίου όρους, όλες οι ομάδες των «Αράπηδων», κάνουν κοινή παρέλαση στους δρόμους της Νικήσιανης, κάτω από τους εκκωφαντικούς ήχους των κουδουνιών τους. Δύο αρχηγοί ομάδων παλεύουν, μέχρι την τελική πτώση του ενός. Ακολούθως, γύρω από τον πεσμένο αρχηγό, μαζεύονται όλοι, σε μια μυσταγωγία, που τελειώνει με την ανάσταση του νεκρού και τον ιδιόρρυθμο ξέφρενο χορό όλων, που ακολουθεί.

Το έθιμο των «Αράπηδων», το οποίο αναβιώνει κάθε χρόνο, στο τέλος του Δωδεκαημέρου των Χριστουγέννων, στη Νικήσιανη, από τα μέλη του Παραδοσιακού Πολιτιστικού Συλλόγου Νικήσιανης «ο Αράπης», είναι ένα από τα πιο σημαντικά έθιμα στη Βαλκανική, το οποίο  αναπαριστά την μάχη της ζωής και του θανάτου.

Τα τελευταία χρόνια, το έθιμο του «Αράπη» οργανώνεται από τον ομώνυμο Πολιτιστικό-Παραδοσιακό Σύλλογο της Νικήσιανη, και την αυθόρμητη και δυναμική συμμετοχή όλων των κατοίκων, ανήμερα των Θεοφανείων.

«Αράπηδες» ντύνονται οι άνδρες, σκεπάζοντας όλο το σώμα τους με προβιές ζώων ή κάπα. Στην πλάτη τους δημιουργείται καμπούρα με γέμισμα φύλλων καλαμποκιού ή χόρτου. Στη μέση τους «περιζώνουν» τρία μεγάλα κουδούνια τα «τσιάνια» και ένα άλλο ιδιόμορφο κουδούνι, το «μπατάλη». Τις κνήμες τους ζώνουν με μάλλινα κομμάτια υφάσματος, τα «καλτσιούνια». Αντί για παπούτσια φορούν τα «τσιρβούλια», που κατασκευάζονται από ακατέργαστο χοιρινό δέρμα. Οι «λαπάρες» είναι δερμάτινα σχοινιά, που συγκρατούν τα «τσιρβούλια» και τα «καλτσιούνια» στις κνήμες, μέχρι το γόνατο. «Μπαρμπότα» είναι το επιβλητικό κάλυμμα της κεφαλής, συχνά στολισμένο με κεντημένο μαντήλι, που αποτελείται από ακατέργαστο δέρμα τράγου, γεμάτο με χόρτο.

Σύμφωνα με την παράδοση, την εποχή της τουρκοκρατίας, στον εξοπλισμό του «Αράπη» προστέθηκε και ένα ξύλινο σπαθί, η «μαχαίρα».

Την αναβίωση του εθίμου, παρακολούθησαν μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Παγγαίου, Φίλιππος Αναστασιάδης, ο β’ αντιπρόεδρος της Βουλής, Γιώργος Καλαντζής, οι βουλευτές, Ντίνος Κλειτσιώτης και Γιάννης Πασχαλίδης, ο αντιπεριφερειάρχης, Θόδωρος Μαρκόπουλος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Κώστας Γάκης, αντιδήμαρχοι, πρόεδροι, καθώς και δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι του δήμου Παγγαίου.

 

arapides2015 1 arapides2015 2 arapides2015 3 arapides2015 4

{backbutton}

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο