Ορεινή Περιοχή

eleutheroupoli

Ορεινή Περιοχή

 

Η μαγεία της δημιουργίας

Οι ορεινές κοινότητες του Παγγαίου και του Συμβόλου γοητεύουν τον εραστή της ομορφιάς, της ιστορίας και της παράδοσης. Μέσα σε ένα καταπράσινο περιβάλλον με άφθονα νερά μπορεί κανείς να περιηγηθεί σε κάστρα αλλοτινών καιρών, όπως το Βρανόκαστρο του Παλαιοχωρίου και το κάστρο της Νέας Περάμου, την Ανακτορούπολη, σε βυζαντινούς πύργους όπως στη Φωλιά, που την κοσμεί και το πλούσιο λαογραφικό της Μουσείο.

 

eleutheroupoli

 

Μπορεί ακόμη να περπατήσει σε παραδοσιακούς οικι­σμούς με πέτρινα αρχοντικά, με πλακόστρωτα σοκάκια, να διαβεί τοξωτά γεφύρια, φτιαγμένα με πελεκητή πέτρα, να καθίσει σε πλακόστρωτες πλατείες με πηγάδια και να απολαύσει τη δροσιά των πλατανιών. Ακόμη υπάρχει το μονοπάτι της Μεσορόπης το οποίο έχει αυτό που λείπει από τα υπόλοιπα, άφθονα νερά. Διαμορφω­μένο το 2006 από το δασαρχείο Καβάλας, επιτρέπει την πρόσβαση σε μέρη σπάνιας ομορφιάς με μικρούς καταρράκτες και λίμνες, διαθέτει παγκάκια και κιόσκια στα σημεία ξεκούρασης, προστατευτικούς φράκτες, ξύλινα γεφυράκια και πέτρινα σκαλοπάτια σε μέρη που ήταν κακοτράχαλα και γλιστερά. Η Μουσθένη, η Μεσορόπη, με το Λαογραφικό της Μουσείο, τα Δωμάτια, το Ποδοχώρι, η Νικήσιανη και άλλοι οικισμοί περιμένουν τον επισκέπτη που θα δει παντού τη νοικοκυροσύνη των κατοίκων και θα νιώσει τη φιλόξενη διάθεση τους.

 

nikisiani

 

Πρωτότυπο είναι και το Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων που λειτουργεί στα Κηπιά. Σχεδόν σε όλες αυτές τις ορεινές κοινότητες υπάρχουν καταλύματα άριστων προδιαγραφών: Παραδοσιακοί ξενώνες λειτουργούν κατά τη διάρκεια του έτους στη Νικήσιανη, τα Δωμάτια τη Μουσθένη και τη Μεσορόπη. Μια διαφορετική αντίληψη στον τουρισμό προσφέρει και το Δασικό Χωριό <Διόνυσος> στη Μουσθένη. θα πρέπει επίσης να ανα­φερθεί και η ύπαρξη χώρων αναψυχής σε αρκετές ορεινές κοινότητες, που προσφέρονται για ημερήσιες αποδράσεις. Τα Καϊνάκια στον Πλατανότοπο, οι Καστα­νιές στη Μεσορόπη, το Μποστάνι στη Μουσθένη, ο Παλαιός Μύλος στην Αυλή, τα Κρύα Νερά στη Νικήσιανη και αλλού είναι χώροι που χαρίζουν ξεκούραση και προσφέρουν φαγητό, ποτό και ψυχαγωγία για τα μικρά παιδιά. Γενικά δεν υπάρχει τόπος που να μην έχει να παρουσιάσει κάποια ομορφιά η μία κρυμμένη ιστορία.

 

moustheni2

 

Και αυτά τα χωριά που δεν έχουν παραδοσιακό χρώμα χάρη στην ομορφιά του τοπίου, την εργατικότητα και τη φιλοκαλία των κατοίκων τους έχουν γίνει πόλοι έλξης πολλών ξένων που θέλουν να παραμείνουν σ’ αυτά. Στο δήμο μας υπάγονται και τα Λουτρά Ελευθερών που διαθέτουν υδροθεραπευτήριο μέσα σε ένα ειδυλλιακό τοπίο και προσφέρονται για μία άλλη μορφή τουρισμού, του ιαματικού, καθώς μπορούν να συνδυαστούν με το Πηλοθεραπευτήριο των Κρηνίδων, που βρίσκεται στο γειτονικό μας δήμο Καβάλας.

 

palaioxwri

 

 

fwlia

 

 

mesoropi

 

 
   
   
Μετάβαση στο περιεχόμενο