Μουσείο Ελιάς

ellia4

Μουσείο Ελιάς, Ελαιοχώρι

Olive Museum of Eleochori

 

ellia4

Πενήντα οκτώ χρόνια μετά την έναρξη λειτουργίας του Συνεταιριστικού Ελαιοτριβείου στη Τοπική Κοινότητα Ελαιοχωρίου του Δήμου Παγγαίου, ο ιστορικός αυτός χώρος που εγκαταλείφθηκε το 1970 πήρε και πάλι ζωή και μεταμορφώθηκε σε “Μουσείο ελιάς”, Ένα γκρεμισμένο μέχρι πριν από λίγα χρόνια κτίριο που περιβάλλονταν από σκουριασμένα μηχανήματα, μεταμορφώθηκε κυριολεκτικά σένα χώρο όπου μικροί και μεγάλοι συναντούν πλέον την ιστορία, την παράδοση και τη λαογραφία της πατρίδας μας μέσα από την αξιοποίηση των προϊόντων της ελιάς.

 

 

Το Μουσείο Ελιάς είναι το πρώτο που λειτουργεί στο Νομό Καβάλας, αλλά και ευρύτερα στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης και είναι ένα έργο που υλοποιήθηκε μέσω Ευρωπαϊκών προγραμμάτων και του Γ Κοινοτικού Πλαισίου στήριξης. Αποτελεί ένα μοναδικό έργο, από τα καλύτερα στον τομέα της ανάπλασης, ανάδειξης και αξιοποίησης παλαιών κτιριακών συγκροτημάτων. Το Μουσείο Ελιάς καταλαμβάνει έκταση τριών στρεμμάτων και αποτελεί ένα σύγχρονο εκθεσιακό χώρο με αίθουσα εκδηλώσεων, υπαίθριο θέατρο, δεντροφυτεμένο περιβάλλοντα χώρο και το παλιό ελαιοτριβείο που αναπαλαιώθηκε εκ βάθρων, μαζί με το μηχανολογικό του εξοπλισμό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των πρώτων δωρητών του μουσείου συμπεριλαμβάνεται και ο Μητροπολίτης Ελευθερούπολης κ.κ. Χρυσόστομος. Ο Σεβασμιότατος δώρισε στο μουσείο το χειροποίητο, ξυλόγλυπτο ποιμαντορικό του μπαστούνι κατασκευασμένο εξ ολοκλήρου από ξύλο ελιάς.

 

ellia3

Οι χώροι του μουσείου ελιάς ξυπνάνε μνήμες σε αυτούς που τα δύσκολα χρόνια της δεκαετίας του ’50 μετά από την κατοχή, τις καταστροφές και τους πολέμους προσπάθησαν να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες των προϊόντων του καπνού παλιότερα, του σταφυλιού και της ελιάς. Προϊόντα αγνά, καθάρια, που συνεχίζουν να μεγαλώνουν γενιές ανθρώπων, που ρίζωσαν σε αυτόν τον τόπο από τους προγόνους μας πρόσφυγες.

Στόχος της δημοτικής αρχής είναι η προβολή του μουσείου, αλλά και η δυνατότητα επαναλειτουργίας των παλαιών μηχανημάτων που βρίσκονται στο ελαιοτριβείο. Το Μουσείο Ελιάς είναι επισκέψιμο για το κοινό κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας. Θα είναι χαρά μας να σας ξεναγήσουμε στον κόσμο της ελιάς.

 

Το Μουσείο ειναι ανοιχτό

Δευτέρα με Παρασκευή

9:00 π.μ. έως 14:00 μ.μ.

Η είσοδος ειναι δωρεάν

Για επισκέψεις και ξεναγήσεις σχολείων

επικοινωνήστε στο τηλέφωνο

2592350021 κ. Γεωργιάδου Σίτσα

 

 

 

 
Μετάβαση στο περιεχόμενο