Σιδηροχώρι

Σιδηροχώρι: Δεμιρλί το παλιό τούρκικο του όνομα, Village du Fer, χωριό του σιδήρου κατά τους Γάλλους γιατί υπήρχε στην περιοχή εκμεταλλεύσιμο σιδηρομετάλλευμα. Η κοινότητα αυτή είναι ξεχωριστή κατά τούτο: αποτελείται από τέσσερις μικρούς και περιποιημένους οικισμούς: το Μεσότοπο, τον Καραβαγγέλη, το Δημαρά και το Σιδηροχώρι.

Απλωμένοι όλοι στα πόδια του Συμβόλου που δεν έχει βέβαια την ιστορία του Παγγαίου διαθέτει όμως και αυτό μια σπάνια ομορφιά καθώς είναι κατάφυτο και καλεί τους περιπατητές να το ανακαλύψουν. Θαυμάζουμε τα παλαιά τούρκικα σπίτια με τη σωστή ρυμοτομία, τις καθαρές και όμορφες πλατείες, τους μικρούς αλλά περιποιημένους ενοριακούς ναούς και τις λουλουδιασμένες αυλές που απλώνονται μπροστά από τα σπίτια.

Δύο οικισμοί αυτού του χωριού φέρουν τιμητικά τα ονόματα των οπλαρχηγών Παναγιώτη Δημαρά, από τα Βρέσταινα της Λακωνίας και Ευστάθιου Καραβαγγέλη από το Τρίκερι του Βόλου, οι οποίοι έπεσαν πολεμώντας ηρωικά στον τόπο αυτό κατά τη διάρκεια μιας φονικής μάχης που διεξήχθη στα 1897. Βρισκόμαστε λίγο πριν την έναρξη του ατυχούς ελληνοτουρκικού πολέμου του 1897 που μετά την πτώχευση που προηγήθηκε ταπείνωσε διεθνώς την Ελλάδα και ένα σώμα εθελοντών που αποτελούνταν από Ποντιοκαυκάσιους ομογενείς υπό την αρχηγία των Δημαρά, Βελέντζα, Καραβαγγέλη ανέλαβε ένα σαμποτάζ κατά των τουρκικών σιδηροδρόμων στη γέφυρα της Αγγίστας. Προηγήθηκε όμως η μάχη στους πρόποδες του Συμβόλου που οδήγησε στην καταστροφή του σώματος. Τιμητικά και το φεστιβάλ που κάθε καλοκαίρι διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σιδηροχωρίου με πλούσιες εκδηλώσεις φέρει το όνομα «Παναγιώτης Δημαράς»

Μετάβαση στο περιεχόμενο