Δημοτική Ενότητα Ορφανού
Η Δημοτική Ενότητα Ορφανού αποτελείται από τις Τοπικές Κοινότητες:
1. Οφρυνίου:
Το Οφρύνιο βρίσκεται στη δυτική άκρη του Νομού Καβάλας και συνορεύει δυτικά και βόρεια με το Νομό Σερρών με όριο τον ποταμό Στρυμώνα και το όρος Παγγαίου, ανατολικά με τα χωριά Γαλυψώ και Ορφάνι και νότια έχει την καλύτερη παραλία του κόλπου Ορφανού-Στρυμωνικός κόλπος – Παραλία Οφρυνίου (Τούζλα).
Πληθυσμός: 1107 κάτοικοι στο Οφρύνιο
412 κάτοικοι στην παραλία σύμφωνα με την απογραφή του 2001
Υψόμετρο Οφρυνίου: 65-85 μέτρα
Οι κάτοικοι του ασχολούνται με τον τουρισμό, την αλιεία και τη γεωργία με κυριότερα προϊόντα αμύγδαλα, ελιές, σταφύλια και τσίπουρο.
Το Οφρύνιο κατοικήθηκε το 1923 από πρόσφυγες της Μ.Ασίας με την πλειοψηφία να προέρχεται από το Οφρύνιο (ερενκιου) 16χλμ. από το Τσανάκαλε και 8χλμ. από την Τροία. Πόλη που αναφέρεται από τον Στράβων και τον Ξενοφώντα και κατοικείται μέχρι σήμερα νέα τουρκική ονομασία του – Ίντεπε
Οι πρόσφυγες του Οφρυνίου διάλεξαν την όμοια σχεδόν περιοχή για να κατοικήσουν με τη θάλασσα στα 3χλμ. Στο ύψωμα στους πρόποδες του Παγγαίου έκτισαν το χωριό
Αξιοθέατα Οφρυνίου
Στα καταγάλανα νερά της παραλίας Οφρυνίου (Τούζλα) θα βρείτε μια απέραντη ακρογιαλιά με άσπρη άμμο και πολύχρωμα πετραδάκια, ομπρέλες για να απολαύσετε το καφεδάκι σας. Ψαροταβέρνες και ψησταριές για το τσίπουρο ή το ουζάκι το μεσημέρι και για το βράδυ ελάτε να απολαύσετε τη νυχτερινή ζωή. Υπάρχουν ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, διαμερίσματα, σούπερ μάρκετ, πάρα πολλά καταστήματα και βρίσκεις τα πάντα.
Στη δυτική άκρη της παραλίας βρίσκουμε βυζαντινά τείχη της Χριστόπολις, η οποία χτίστηκε πάνω στα ερείπια της Αρχαίας πόλης (Ηιών), πόλις των εννέα οδών, επίνειο αργότερα της Αμφίπολης. Από την Ηιών γράφει ο Αριανός ξεκίνησε ο στόλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου για την εκστρατεία. Εδώ ονομάζουμε την περιοχή Σάρσα-Σάρια-Σάρισα, που οι ντόπιοι γηγενείς της περιοχής λένε πως εκπαίδευσε ο Μέγας Αλέξανδρος το στρατό του στη Σάρισα.
Μπορείτε να επισκεφθείτε την Αρχαία Αμφίπολη με πολύ αξιόλογο μουσείο και το μαρμάρινο λιοντάρι που τοποθετήθηκε στην παλιά γέφυρα του Στρυμώνα.
Από την παραλία ξεκινάνε δύο μονοπάτια για ορειβασία στο Παγγαίο όπου μπορεί μα απολαύσει τη φύση και κάποια ορυχεία του Θουκυδίδη ή του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Στο Οφρύνιο οι καλοσυνάτοι χωρικοί πίνουν τον καφέ τους στα καφενεία της πλατείας του Αγίου Γεωργίου και το διώροφο κοινοτικό κατάστημα.
Ο επισκέπτης μπορεί να αγοράσει ντόπιο τσίπουρο, ελιές και τα ονομαστά αμύγδαλα Οφρυνίου.
Εκδηλώσεις
Καρναβάλι την Κυριακή των Αποκρεών
Πανηγύρι του Αγίου Γεωργίου Πολιούχου Οφρυνίου
Πανηγύρι του Αγίου Νεομάρτυρος Θεοδώρου εξ Οφρυνίου Δαρδανελείων του δικού μας Αγίου που την μνήμη του εορτάζουμε στις 2 Αυγούστου. Η κάρα του φυλάσσεται στο ναό Οσίας Ξένης του Πειραιά.
Στην παραλία Οφρυνίου τους καλοκαιρινούς μήνες γίνονται επίσης πολλές εκδηλώσεις θεατρικές – μουσικής – χορωδίες, με αποκορύφωμα το πανηγύρι του Σωτήρος, 6 Αυγούστου, με λαϊκή αγορά.
Επιπλέον στο Οφρύνιο δραστηριοποιούνται πολλοί σύλλογοι
Αθλητικός Σύλλογος
Σύλλογος Επαγγελματιών
Πολιτιστικός Σύλλογος
Σύλλογος Γυναικών
Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων
Άξιο να αναφερθεί επίσης είναι, ότι υπάρχει χορωδία και χορευτικό και το καλοκαίρι στο Οφρύνιο λειτουργεί Μουσείο Λαϊκής Τέχνης.
2. Ορφανίου
Το Ορφάνι σήμερα είναι ένα κέντρο αγροτικής οικονομίας, στο οποίο κατοικούν περί της 700 ψυχές, περίφανοι για την ιστορία του τόπου τους. Στον νέο ναό του Ορφανίου (ανεγ. 1962) φυλάσσεται ικανός αριθμός εικόνων του τέλους του 19ου αιώνα, που έφεραν στο Ορφάνι οι Γαρασαριώτες Πόντιοι.
Καταλύματα παραλίας Ορφανίου velos
3. Γαληψού
4. Κάριανης
Ο οικισμός της Κάριανης κτίσθηκε το 1916 και γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη την περίοδο 1922 – 1923, κυρίως λόγω των προσφύγων από τη Θράκη και τον Πόντο που εγκαταστάθηκαν σ’ αυτόν. Σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από το χωριό υπάρχουν τα αξιοσημείωτα ερείπια του ναού του Αγίου Αθανασίου.
Καταλύματα παραλίας Κάριανης velos
5. Ακροποτάμου
Ο Ακροπόταμος είναι μια περιοχή με μεγάλη και διαχρονική ιστορική σημασία. Σε αυτόν ανακαλύφθηκε ο περίφημος νεολιθικός οικισμός από τον Γ.Μακαλάκη και τον Μυλωνά. Επιπλέον ο Ακροπόταμος είναι επίσης γνωστός για τις τρεις πανήγυρεις που διοργανώνονται σ’ αυτόν κάθε χρόνο.
6. Ποδοχωρίου
Στο Ποδοχώρι (όπως και στη Μεσορόπη) υπάρχουν ασφαλείς ενδείξεις για κοιτάσματα χρυσού, αφού υπάρχουν σκουριές, πληθώρα στοών και φρεάτων, αλλά και ζωηρή η προφορική παράδοση για τα κοιτάσματα αυτά. Πάντως, η περιοχή και ιδίως στα ορεινά της έχει ελάτους, άγρια πεύκη, χαμηλά πλατάνια, λεύκες, κυπαρίσσια, καστανιές, καρυδιές, κ.α. Στην τοπική Κοινότητα Ποδοχωρίου ανήκει και ο οικισμός Κοκκινοχωρίου.
Επίσης στη Δημοτική Ενότητα ανήκουν και οι εκπληκτικής ομορφιάς παραλίες Οφρυνίου, Ορφανίου, Κάρυανης και Ακροποτάμου.