Δημοτική Ενότητα Ελευθερούπολης

Η Δημοτική Ενότητα Ελευθερούπολης αποτελεί έδρα του Δήμου Παγγαίου και είναι χτισμένη στο βόρειο σημείο της κοιλάδας του Μαρμαρά εκεί όπου αυτή συναντά την πεδιάδα των Φιλίππων.

Έδρα της Δημοτικής Ενότητας είναι η Δημοτική Κοινότητα Ελευθερούπολης, η οποία αποτελείται από τους οικισμούς:

1. Ακροβούνι
Σχετικά νέο χωριό μετεγκαταστάθηκε στην σημερινή τοποθεσία στις αρχές της δεκαετίας του 1950.”Κοτσάνη” ονομαζόταν το παλιό χωριό, κατοικούμενο ως το 1922 αποκλειστικά από Τούρκους όπως πολλά χωριά της γύρω περιοχής.Το 1922 κατά την Μικρασιατική καταστροφή πρόσφυγες από τη Ανατολική Θράκη και συγκεκριμένα από τα Δημοκράνια, το Πασάκιοι, τα Σόκια, τον Πόντο και πολλοί λίγοι Καραμανλήδες εγκαταστάθηκαν στην Κοτσάνη. Ήταν ένας τόπος με άριστες κλιματολογικές συνθήκες καθώς και το πλουσιότερο χωριό της περιοχής.


2. Εξοχή
Είναι ένα μικρό χωριό που βρίσκεται λίγο πιο έξω από την Ελευθερούπολη.Οι πρώτοι κάτοικοι της περιοχής προέρχονταν από τη Μικρά Ασία.Ιδρύθηκε γύρω στα 1880.Ο πληθυσμός ασχολείται κυρίως με τη γεωργία και την κτηνοτροφία.Αποτελείται από 140 κατοίκους που καλλιεργούν καπνό, καλαμπόκι, σιτάρι, σταφύλια και ελιές.


3. Χορτοκόπι
Για περίπου 30 χρόνια το παλιό Χορτοκόπι το Ακροβούνι (παλιό χωριό) και τα Κηπιά αποτελούσαν μια κοινότητα με έδρα τα Κηπιά.Οι περισσότερες οικογένειες ως βασική εργασία τους είχαν την καλλιέργεια του καπνού και λιγότερες την κτηνοτροφία.

Επιπλέον, στη Δημοτική Ενότητα Ελευθερούπολης ανήκουν οι εξής Τοπικές Κοινότητες:
-Τοπική Κοινότητα Αμισιανών
-Τοπική Κοινότητα Αντιφιλίππων
-Τοπική Κοινότητα Κηπίων
-Τοπική Κοινότητα Κοκκινοχώματος
-Τοπική Κοινότητα Χρυσοκάστρου

Μετάβαση στο περιεχόμενο