Ελευθερές

Με τη συνένωση των επτά χωριών και τη σύσταση σε Δήμο, οι Ελευθερές έδωσαν το όνομά τους στον Καποδιστριακό Δήμο, καθώς αποτελεούσε το ιστορικότερο και παλαιότερο χωριό της περιοχής. Ήταν το χωριό των δεκατεσσάρων εκκλησιών, από τις οποίες σώζεται μόνο αυτή των Παμμεγίστων Ταξιαρχών – χτισμένη για δεύτερη φορά στα 1891 – στον παλιό παραδοσιακό οικισμό με τα πέτρινα σπίτια.

Η περιφορά των εικόνων από την εκκλησία των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, την τρίτη μέρα του Πάσχα, για την καλύτερη παραγωγή των καλλιεργειών και το παραδοσιακό γλέντι που ακολουθεί θα σας εντυπωσιάσουν. Επισκεφθείτε το γραφικό ξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής και λίγο πιο κάτω το μνημείο της Μάχης της Βαζόπετρας.

Η θέα από το μονοπάτι που οδηγεί στο εκκλησάκι των Αγίων Ραφαήλ, Ειρήνης και Νικολάου είναι πραγματικά εντυπωσιακή. Φεύγοντας μην λησμονήσετε να δοκιμάσετε σπιτικό γλυκό σταφύλι και να απολαύσετε καφέ σ’ ένα από τα παραδοσιακά καφενεία της περιοχής, ακούγοντας τους γεροντότερους να διηγούνται την ιστορία του τόπου, που ξεκινάει πολύ πριν τα Βυζαντινά χρόνια.

Μετάβαση στο περιεχόμενο