Δράσεις στο τομέα της διαχείρισης των αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς.

 

ΤΕΧΝΙΚΗ   ΕΚΘΕΣΗ

Δράσεις στο τομέα της διαχείρισης των αδέσποτων και δεσποζόμενων  ζώων συντροφιάς.

 

        Ο Δήμος Παγγαίου  συνεργάζεται αρμονικά με τους φιλόζωους και τα φιλοζωϊκά σωματεία της περιοχής στο τομέα της διαχείρισης των αδέσποτων και  δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς. Ενισχύει  τόσο υλικά όσο και ηθικά το έργο τους και αυτό αποδεικνύεται από τα κατά καιρούς θετικά σχόλια που δημοσιεύονται στο τοπικό τύπο ή απευθύνονται προφορικά στους αρμόδιους. 

             Πιο αναλυτικά όσον αφορά την  εν λόγω διαχείριση, έχει συσταθεί από τις αρχές του 2011 στο Δήμο Παγγαίου  μία ομάδα παρέμβασης που αποτελείται από κτηνίατρο, εξωτερικούς συνεργάτες (εθελοντές φιλοζωϊκών σωματείων, έμπειρους πολίτες κ.α. ) και ολιγομελή ομάδα εργατών με σχετική εξάσκηση.  Κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς συγκροτήθηκε και η πενταμελής επιτροπή παρακολούθησης του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων του Δήμου Παγγαίου σύμφωνα με τις επιταγές του Ν. 4039/2012.

         Η ομάδα αυτή συνεπικουρούμενη όπου χρειάζεται από την πενταμελή επιτροπή προβαίνει σε έλεγχο της κατάστασης των αδέσποτων ζώων σε όλη την περιφέρεια του Δήμου, επεμβαίνει άμεσα σε περίπτωση προβλημάτων – αιτημάτων των δημοτών και γενικότερα ασχολείται με τους εμβολιασμούς, στειρώσεις και την περίθαλψη των αδέσποτων ζώων στο Δήμο.

              Επίσης, η ομάδα αυτή συνεργάζεται με την υπηρεσία γεωργικής ανάπτυξης του Δήμου στην υλοποίηση των δράσεων της.  Η γεωργική υπηρεσία του Δήμου εξάλλου είναι συναρμόδια μαζί  με τις σχετικές υπηρεσίες της Περιφέρειας, σύμφωνα με το Ν.4039/2012, για την εφαρμογή και έλεγχο των κανόνων προστασίας και ευζωϊας των ζώων,  και του συστήματος της σήμανσης και της καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους.   Προς την κατεύθυνση αυτή δραστηριοποιείται σε αγαστή συνεργασία και με τις συναρμόδιες υπηρεσίες όπως και για την απάλειψη διαφόρων προβλημάτων που προκύπτουν, όπως αυτό που προέκυψε τελευταία με τα κρούσματα «λύσσας» σε άγρια ζώα. 

 

              Όσον αφορά το  τελευταίο αυτό πρόβλημα και λόγω της σοβαρότητάς του,  η γεωργική υπηρεσία του Δήμου ενημερώνει συνεχώς τους κτηνοτρόφους του Δήμου για την αναγκαιότητα αντιλυσσικού εμβολιασμού στους ποιμενικούς σκύλους ενώ ξεκίνησε και την διαδικασία για τον αντίστοιχο εμβολιασμό των αδέσποτων σκύλων και γατών του Δήμου .

                   Για όλες τις παραπάνω δράσεις κατά τη διάρκεια του 2013 υπάρχει ο σχετικός κωδικός 006162002 στο προϋπολογισμό του Δήμου με τίτλο «Στείρωση και περίθαλψη αδέσποτων ζώων»  με ποσό 15.000,00 €   συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ. 

                 Με το κονδύλιο αυτό ήδη έχουν γίνει,  οι ανάλογες  επεμβάσεις σε αρκετές δεκάδες αδέσποτων ζώων του Δήμου (ύψους 10.000,00 € ) .  Οι επεμβάσεις  στα αδέσποτα θα συνεχιστούν καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς ενώ το ίδιο προβλέπεται και για το έτος 2014.

Ελευθερούπολη, 02 Σεπτεμβρίου 2013

                        

Ο   ΑΡΜΟΔΙΟΣ  ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ

Τσαβδαρίδης Θεόδωρος

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο