Ιστορία

istoria1

 

Ιστορία

 

Στην ευλογημένη γη της Μακεδονίας και στο ανατολικό της τμήμα, ανάμεσα στη Θεσσαλονίκη και στην Καβάλα βρίσκεται ο νεοσύστατος Δήμος Παγγαίου που σύμφωνα με τη φετινή απογραφή ο πληθυσμός του ανέρχεται στους 32.000 κατοίκους. Στη σημερινή του μορφή προέκυψε από την ένωση πέντε πρώην δήμων, σύμφωνα με το πρόγραμμα «Καλλικράτης»:Ελευθερούπολης, Ελευθερών, Ορφανού, Παγγαίου και Πιερέων. Έχει έδρα την Ελευθερούπολη και αποτελείται από 3 δημοτικές κοινότητες, 27 τοπικές και 10 οικισμούς

 

istoria1

 

Ο δήμος πήρε το όνομα του από το ιερό και πολύχρυσο όρος της αρχαιότητας, το Παγγαίο, που ρίχνει την προστατευτική του σκιά σε πολλά δημοτικά διαμερίσματα του δήμου μας. Το Παγγαίο συνδέθηκε στην αρχαιότητα με την λατρεία του θεού της αμπέλου, Διόνυσο και του μουσικού Ορφέα και αποτελεί χώρο ξεχωριστού φυσικούς κάλλους, ενταγμένο στο δίκτυο NATURA, με πλούσια χλωρίδα και πανίδα, περιπατητικά μονοπάτια, σπήλαια με βραχογραφίες, αληθινή πρόκληση στους λάτρεις του βουνού και του εναλλακτικού τουρισμού.

Βρίσκεται επίσης ανάμεσα σε δύο πόλεις που ήκμασαν στην αρχαιότητα: την Αμφίπολη και τους Φιλίππους που ενώνονταν με την αρχαία Εγνατία Οδό. Επίνειο της Αμφίπολης ήταν η Κίονα, στη σημερινή παραλία Οφρυνίου, απ’ όπου ξεκίνησε ο στόλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου για τη μακρινή του εκστρατεία στις Ινδίες. Οι Φίλιπποι από την άλλη, σηματοδοτούν την αρχή της χριστιανικής Ευρώπης, αφού είναι η πρώτη ευρωπαϊκή πόλη στην οποία κήρυξε το Χριστιανισμό ο Απόστολος των Εθνών Παύλος και βάπτισε την πρώτη Ευρωπαία χριστιανή την Λυδία.

 

istoria2

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο